Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczona rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami świetnie sprawdzi się zarówno jako danie na ciepło, jak i przekąska na zimno. Rolada bardzo apetycznie wygląda i doskonale smakuje. Idealna na święta i nie tylko!

Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami

 

  • 1 duży płat surowego boczku ważący 1-1,5 kg
  • 0,4 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula + olej do smażenia
  • 4 ogórki kiszone
  • kilka kawałków papryki marynowanej
  • 4 duże ząbki czosnku
  • suszona cebula
  • suszona natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • słodka papryka mielona

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami

Przygotowanie boczku

Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami
Boczek porządnie nacieramy przyprawami i odkładamy do lodówki na całą noc

Czosnek kroimy drobno.

Z boczku odcinamy skórę. Boczek nacieramy posiekanym czosnkiem, suszoną cebulą, ostrą i słodką papryką mieloną, suszoną natką pietruszki, solą i pieprzem.

Przyprawiony boczek odkładamy na noc do lodówki.

Przygotowanie dodatków

Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami
Mięso mielone do nadziania boczku przyprawiamy solą i pieprzem

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 3:

Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami
Na płacie boczku układamy ogórki kiszone i cebulę

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju.

Ogórki kroimy w paseczki.

Paprykę marynowaną kroimy na paseczki.

Płat boczku wyjmujemy z lodówki, układamy na nim kawałki ogórków i podsmażoną cebulę.

ETAP 4:

Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami
Na ogórki wykładamy mięso mielone, a na nie paseczki papryki

Na ogórkach i cebuli układamy mięso mielone, a na mięsie paseczki papryki.

ETAP 5:

Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami
Zwijamy roladę, obwiązujemy ją nicią

Całość zwijamy w zgrabną roladę, którą obwiązujemy nicią.

ETAP 6:

Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami
Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia

Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C i pieczemy 4 godziny.

Roladę podajemy na ciepło lub na zimno, np. pokrojoną w plasterki i gotową do położenia na kanapki.


Tagi:

danie mięso