Sposób przygotowania:
Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywamiPrzygotowanie boczku
Czosnek kroimy drobno.
Z boczku odcinamy skórę. Boczek nacieramy posiekanym czosnkiem, suszoną cebulą, ostrą i słodką papryką mieloną, suszoną natką pietruszki, solą i pieprzem.
Przyprawiony boczek odkładamy na noc do lodówki.
Przygotowanie dodatków
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 3:
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju.
Ogórki kroimy w paseczki.
Paprykę marynowaną kroimy na paseczki.
Płat boczku wyjmujemy z lodówki, układamy na nim kawałki ogórków i podsmażoną cebulę.
ETAP 4:
Na ogórkach i cebuli układamy mięso mielone, a na mięsie paseczki papryki.
ETAP 5:
Całość zwijamy w zgrabną roladę, którą obwiązujemy nicią.
ETAP 6:
Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C i pieczemy 4 godziny.
Roladę podajemy na ciepło lub na zimno, np. pokrojoną w plasterki i gotową do położenia na kanapki.
SylaUla