Sposób przygotowania:
Roladki z karkówki z ogórkiem i papryką
Karkówkę pokroić w grubsze plastry, u mnie z kg wyszło siedem plastrów. Następnie karkówkę rozbić cienko tłuczkiem. Ogórki kiszone i paprykę pokroić w paski. Na desce ułożyć rozbity plaster karkówki i posmarować grubo musztardą ok 1 łyżki.
Następnie przy dolnym brzegu ułożyć po 3-4 paseczki pokrojonych warzyw i zwinąć w roladkę. W ten sposób przygotować wszystkie roladki. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem aby się nie rozpadały podczas duszenia. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć roladki ze wszystkich stron.
Potem dusić bez przykrycia aż odparują wszystkie soki, które puściło mięso podczas obsmażania. Na dnie patelni powinien powstać taki ciemny osad (ja mówię na to lekka przypalenizna), który sprawi, że sos będzie ciemny. Następnie wlać gorącą wodę i dodać listek laurowy.
Patelnię przykryć i wszystko dusić aż mięsko będzie miękkie ok 30-40 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje podczas duszenia to dolać jeszcze wody. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody, doprawić do smaku sola i pieprzem.
Aby było łatwiej można roladki wyjąć z sosu a potem gdy sos będzie już gotowy włożyć je z powrotem.
Następnie przy dolnym brzegu ułożyć po 3-4 paseczki pokrojonych warzyw i zwinąć w roladkę. W ten sposób przygotować wszystkie roladki. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem aby się nie rozpadały podczas duszenia. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć roladki ze wszystkich stron.
Potem dusić bez przykrycia aż odparują wszystkie soki, które puściło mięso podczas obsmażania. Na dnie patelni powinien powstać taki ciemny osad (ja mówię na to lekka przypalenizna), który sprawi, że sos będzie ciemny. Następnie wlać gorącą wodę i dodać listek laurowy.
Patelnię przykryć i wszystko dusić aż mięsko będzie miękkie ok 30-40 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje podczas duszenia to dolać jeszcze wody. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody, doprawić do smaku sola i pieprzem.
Aby było łatwiej można roladki wyjąć z sosu a potem gdy sos będzie już gotowy włożyć je z powrotem.
Magdalena88