Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Zrazy z karkówki z ogórkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne wieprzowe zraziki z ogórkiem i cebulą. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować.

Zrazy z karkówki z ogórkiem i cebulą

Składniki:

Zrazy z karkówki z ogórkiem i cebulą

 

  • 60 dag karkówki wieprzowej bez kości
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy z karkówki z ogórkiem i cebulą
Karkówkę myjemy i kroimy w grubsze plastry. Mięso rozbijamy cienko tłuczkiem. Na każdy płat mięsa kładziemy po kawałku ogórka i cebuli. Oprószamy solą i pieprzem. Mięso zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Zrazy układamy w szerokim garnku i podsmażamy na oliwie. Następnie do mięsa wlewamy ok 1 litr wody. Wsypujemy paprykę i przyprawę uniwersalną. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Mąkę mieszamy ze śmietaną. Masę wlewamy do mięsa. Gotujemy 2-3 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zrazy podajemy z ryżem lub ziemniakami.