Sposób przygotowania:
Roladki z udek w sosie pieczarkowym
Opłukać mięso pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, każde podudzie położyć na desce, posypać papryką ostrą, solą, nakryć woreczkiem i kłykciami palców rozbić nie za mocno, na mięsko położyć małe plasterki wędzonej słoniny i zawinąć roladki, spiąć wykałaczką. Roladki obsypać mąką pszenną i na gorącym oleju zrumienić z każdej strony.
Podsmażone roladki wyjąć na talerz, do tłuszczu wsypać drobno pokrojoną cebulę i pokrojone ząbki czosnku i na złocisto podsmażyć. Do cebuli wsypać pokrojone cienko pieczarki, podsmażyć z 3 minuty na większym ogniu, parę razy zamieszać.
Do pieczarek włożyć roladki, wlać wodę, dodać kostkę rosołową i gotować na średnim ogniu z 20 minut, mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Podsmażone roladki wyjąć na talerz, do tłuszczu wsypać drobno pokrojoną cebulę i pokrojone ząbki czosnku i na złocisto podsmażyć. Do cebuli wsypać pokrojone cienko pieczarki, podsmażyć z 3 minuty na większym ogniu, parę razy zamieszać.
Do pieczarek włożyć roladki, wlać wodę, dodać kostkę rosołową i gotować na średnim ogniu z 20 minut, mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki.