sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Roladki drobiowe z chińszczyzną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Kurczak z odrobiną warzyw podany w formie roladek to danie, które spokojnie możemy zaserwować gościom. Wyrazisty smak z odrobiną orientu połączony z polską nutą z pewnością im zasmakuje.

Roladki drobiowe z chińszczyzną

Składniki:

Roladki drobiowe z chińszczyzną

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok. 1/2 szkl mieszanki chińskiej
  • pasta curry
  • sos sojowy
  • 4 plastry żółtego sera
  • ok. 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe z chińszczyzną
Pierś kroimy na 4 plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Skrapiamy z obu stron odrobiną sosu sojowego i nacieramy pastą curry. Na każdym kawałku mięsa układamy plaster żółtego sera i warzywa ( mieszanka chińska ).

Zawijamy z zgrabne roladki, które zabezpieczamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące i obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Zalewamy wodą do 2/3 wysokości roladek i dusimy. Od czasu do czasu obracamy mięso.

Jeżeli powstały sos będzie rzadki zagęszczamy go mąką i zaprawiamy śmietaną. Na koniec dodajemy koperek.

Dusimy jeszcze przez chwilę.