jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Roladki z udźca indyczego faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Roladki z udźca indyczego faszerowane czosnkiem niedźwiedzim i papryczką chili. Upiekłam je w piekarniku przykryte folią aluminiową.

Roladki z udźca indyczego faszerowane Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Roladki z udźca indyczego faszerowane

 

  • mięso z udźca indyka 1,5 kg
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • tymianek 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • papryka słodka1 łyżeczka
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do indyka 1 łyżeczka
  • oliwa lub olej 2 łyżki
  • ząbki czosnku 2 szt.
  • czosnek niedźwiedzi 100 g
  • papryczka chili 1-2 szt.
  • oregano 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Roladki z udźca indyczego faszerowane
Mięso z udźca indyczego umyć dokładnie i wykroić kości. Następnie rozkroić tak aby powstały większe płaty, lekko je rozbić i posypać ziołami, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Skropić oliwą lub olejem, dodać ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę lub przepuszczone przez praskę. Odłożyć na noc do lodówki, po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i nałożyć farsz z czosnku niedźwiedziego i papryczki chili.

Zwijać ściśle w rolady i spiąć wykałaczkami lub związać dratwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika, piec 1 90 -200 stopni około 50 minut początkowo przykryte folią aluminiową.

Pod koniec pieczenia zdjąć folię aby się ładnie opiekło z wierzchu.
Roladki z udźca indyczego faszerowane
czosnek niedźwiedzi umyć i osuszyć w wirówce do sałaty
Roladki z udźca indyczego faszerowane
Następnie czosnek niedźwiedzi pokroić drobno
Roladki z udźca indyczego faszerowane
Papryczki chili umyć i wyjąć nasiona ,pokroić w drobną kostkę
Roladki z udźca indyczego faszerowane
z mięsa NaNa,papryczką chili
Roladki z udźca indyczego faszerowane
Następnie zwijać ściśle w rulon
Roladki z udźca indyczego faszerowane
Zwinięte w rulon spiąć wykałaczkami lub związać sznurkiem
Roladki z udźca indyczego faszerowane
wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 190 -200 stopni .