eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1666]

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam drobiowe rolady w stylu włoskim. nadziałam je szynką parmeńską, suszonymi pomidorami w oleju i małymi kulkami mozzarelli.

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim

Składniki:

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim

mięso

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 duże udka kurczaka bez skóry i kości

farsz

  • 2 opakowania mini mozzarelli w zalewie
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • pieprz do oprószenia mięsa

pozostałe składniki

dodatki

  • białe, bawełniane nici

Sposób przygotowania:

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim

przygotowanie składników

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim
Obrany z łupinek czosnek przecisnąć przez praskę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim
Odsączyć wyjęte z oleju suszone pomidory.

Suszone pomidory wyjąć z oleju i odsączyć.

przygotowanie składników cd

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim
Odsączyć z zalewy małe kuleczki mozzarelli.

Mini mozzarelle odsączyć z zalewy.

przygotowanie składników cd

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim

Przygotować szynkę parmeńską.

przygotowanie rolad

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim

Na płatach kurczaka rozłożyć szynkę.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim

Na szynkę położyć pomidory i mozzarelki.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim

Rolady ciasno zwinąć i obwiązać białymi, bawełnianymi nićmi.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim

W głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim

Do rolad dodać cebulę, czosnek, przyprawę do mięs, paprykę, sól i pieprz. Całość chwilę smażyć, podlać wodą i dusić aż rolady będą miękkie,

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli w stylu włoskim

Gotowe rolady wyjąć i odwinąć z nici. Powstały sos zmiksować i podawać w sosjerce. Ja podałam rolady z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Smacznego!