Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa Eli z bobemprzygotowanie bobu

Zagotować wodę z solą i cukrem. Do wrzątku wrzucić opłukany bób, gotować 4 minuty i przełożyć do zimnej wody. Ostudzony bób odcedzić i obrać ze skórki.
przygotowanie mięsa

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski.
przygotowanie mięsa cd

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać kurczaka i obsmażyć. Do mięsa dodać przyprawę do mięs, czosnek granulowany i jeszcze chwilę smażyć.
przygotowanie zapiekanki

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć suchy makaron wstęgi.
przygotowanie zapiekanki cd

Na makaron wyłożyć usmażonego kurczaka.
przygotowanie zapiekanki cd

Na kurczaka wyłożyć obrany bób.
przygotowanie zapiekanki cd

Na bób wyłożyć pomidory razem z zalewą.
przygotowanie zapiekanki cd

Przygotować zalewę : do garnka wlać śmietanę, wodę, wbić jajka, dodać sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość zmiksować i wlać do zapiekanki.
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać zapiekankę. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. góra - dół i piec 30 minut.
Następnie naczynie odkryć i zapiekać jeszcze 10 - 15 minut aż ser się zrumieni.
Smacznego!