eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolady schabowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam rolady ze schabu faszerowane boczkiem wędzonym, ogórkiem kiszonym i cebulą. Rolady dusiłam z resztą farszu.

Rolady schabowe Eli

Składniki:

Rolady schabowe Eli

mięso

  • 7 dużych kotletów schabowych bez kości

farsz

  • 350 g boczku wędzonego
  • 8 ogórków kiszonych
  • 4 duże cebule
  • 150 g musztardy

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Rolady schabowe Eli

przygotowanie farszu

Rolady schabowe Eli
Część obranej cebuli, boczku i ogórków pokroić w słupki.

Cebule obrać z łupinek i część pokroić w słupki. Resztę cebuli odłożyć. Część boczku wędzonego i ogórków pokroić w słupki.

przygotowanie farszu cd

Rolady schabowe Eli
Pozostałe składniki farszu pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Dodać musztardę.

Resztę boczku wędzonego, ogórków kiszonych i cebuli pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i posiekać. Do farszu dodać połowę musztardy.

przygotowanie rolad

Rolady schabowe Eli
Ponacinane od strony błony kotlety rozbić tłuczkiem.

Kotlety schabowe ponacinać z białej strony i rozbić tłuczkiem.

przygotowanie rolad cd

Rolady schabowe Eli
Na oprószonych solą, pieprzem i posmarowanych musztardą kotletach ułożyć składniki farszu.

Kotlety oprószyć solą, pieprzem i posmarować resztą musztardy. Na kotletach rozłożyć słupki boczku, ogórka i cebuli. Ciasno zwinąć rolady i obwiązać białymi, bawełnianymi nićmi. W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć rolady i wyjąć na talerz.

przygotowanie rolad cd

Rolady schabowe Eli

Do tłuszczu z rolad dodać pozostały farsz, przyprawę do wieprzowiny, paprykę słodką i przesmażyć.

przygotowanie rolad cd

Rolady schabowe Eli

Do farszu dodać obsmażone rolady, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas podlewać wodą. Gotowe rolady wyjąć z sosu, odwinąć z nici i ułożyć na półmisku. Sos zmiksować i podawać w sosjerce.

podawanie rolad

Rolady schabowe Eli

Ja podałam rolady z tłuczonymi ziemniakami i kapustą z grzybami i grochem. Smacznego!