Sposób przygotowania:
Rolady schabowe Eliprzygotowanie farszu
Cebule obrać z łupinek i część pokroić w słupki. Resztę cebuli odłożyć. Część boczku wędzonego i ogórków pokroić w słupki.
przygotowanie farszu cd
Resztę boczku wędzonego, ogórków kiszonych i cebuli pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i posiekać. Do farszu dodać połowę musztardy.
przygotowanie rolad
Kotlety schabowe ponacinać z białej strony i rozbić tłuczkiem.
przygotowanie rolad cd
Kotlety oprószyć solą, pieprzem i posmarować resztą musztardy. Na kotletach rozłożyć słupki boczku, ogórka i cebuli. Ciasno zwinąć rolady i obwiązać białymi, bawełnianymi nićmi. W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć rolady i wyjąć na talerz.
przygotowanie rolad cd
Do tłuszczu z rolad dodać pozostały farsz, przyprawę do wieprzowiny, paprykę słodką i przesmażyć.
przygotowanie rolad cd
Do farszu dodać obsmażone rolady, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas podlewać wodą. Gotowe rolady wyjąć z sosu, odwinąć z nici i ułożyć na półmisku. Sos zmiksować i podawać w sosjerce.
podawanie rolad
Ja podałam rolady z tłuczonymi ziemniakami i kapustą z grzybami i grochem. Smacznego!