Sposób przygotowania:
Rolady schabowe Eli ze śliwkamiprzygotowanie składników
Śliwki opłukać i osuszyć. Przekroić śliwki na pół i usunąć pestki.
przygotowanie składników cd
Śliwki do farszu pokroić w paski. Cebule obrać z łupinek i pokroić w słupki. Boczek boczek wędzony też pokroić w słupki.
przygotowanie składników cd
Resztę śliwek pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie rolad
Kawałki schabu naciąć w połowie grubości ale nie do końca, tak żeby powstały duże płaty. Schab rozbić tłuczkiem do mięsa.
przygotowanie rolad cd
Mięso oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.
przygotowanie rolad cd
Na mięsie rozłożyć boczek, śliwki i cebulę.
przygotowanie rolad cd
Płaty mięsa zwinąć ciasno w rolady i owinąć nicią.
duszenie rolad
W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Do rolad dodać cebulę i chwilę razem smażyć. Całość oprószyć solą i pieprzem.
duszenie rolad cd
Do rolad dodać śliwki, cynamon i sok z ogórków. Całość podlać odrobiną wody i dusić aż rolady będą miękkie.
podawanie
Gotowe rolady wyjąć z sosu i usunąć nici. Powstały podczas duszenia sos zmiksować. Ja podałam rolady z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego!
SylaUla
eli_555
Dziękuję. Nawet nie spodziewałam się że będą takie pyszne.