SUPERPRZEPIS

Rolady schabowe Eli ze śliwkami

  • 2
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rolady schabowe Eli ze śliwkami

Przygotowałam rolady schabowe nadziane śliwkami. Do rolad podałam pikantny sos śliwkowy. Całość podałam z ryżem.

Składniki:

Rolady schabowe Eli ze śliwkami

mięso

  • 4 podwójnej grubości kolety schabowe bez kości

farsz

pozostałe składniki

dodatki

  • białe, bawełniane nici kuchenne

Sposób przygotowania:

Rolady schabowe Eli ze śliwkami

przygotowanie składników

Rolady schabowe Eli ze śliwkami
Opłukane i osuszone śliwki przekroić i usunąć pestki.

Śliwki opłukać i osuszyć. Przekroić śliwki na pół i usunąć pestki.

przygotowanie składników cd

Rolady schabowe Eli ze śliwkami
Śliwki, ccebule i boczek wędzony pokroić w słupki.

Śliwki do farszu pokroić w paski. Cebule obrać z łupinek i pokroić w słupki. Boczek boczek wędzony też pokroić w słupki.

przygotowanie składników cd

Rolady schabowe Eli ze śliwkami
Pozostałe wydrylowane śliwki pokroić w kostkę.

Resztę śliwek pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Rolady schabowe Eli ze śliwkami
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie rolad

Rolady schabowe Eli ze śliwkami

Kawałki schabu naciąć w połowie grubości ale nie do końca, tak żeby powstały duże płaty. Schab rozbić tłuczkiem do mięsa.

przygotowanie rolad cd

Rolady schabowe Eli ze śliwkami

Mięso oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.

przygotowanie rolad cd

Rolady schabowe Eli ze śliwkami

Na mięsie rozłożyć boczek, śliwki i cebulę.

przygotowanie rolad cd

Rolady schabowe Eli ze śliwkami

Płaty mięsa zwinąć ciasno w rolady i owinąć nicią.

duszenie rolad

Rolady schabowe Eli ze śliwkami

W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Do rolad dodać cebulę i chwilę razem smażyć. Całość oprószyć solą i pieprzem.

duszenie rolad cd

Rolady schabowe Eli ze śliwkami

Do rolad dodać śliwki, cynamon i sok z ogórków. Całość podlać odrobiną wody i dusić aż rolady będą miękkie.

podawanie

Rolady schabowe Eli ze śliwkami

Gotowe rolady wyjąć z sosu i usunąć nici. Powstały podczas duszenia sos zmiksować. Ja podałam rolady z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego!

Tagi:

mięso danie