Sposób przygotowania:
Rolady schabowe Eli ze śliwkamiprzygotowanie składników

Śliwki opłukać i osuszyć. Przekroić śliwki na pół i usunąć pestki.
przygotowanie składników cd

Śliwki do farszu pokroić w paski. Cebule obrać z łupinek i pokroić w słupki. Boczek boczek wędzony też pokroić w słupki.
przygotowanie składników cd

Resztę śliwek pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie rolad

Kawałki schabu naciąć w połowie grubości ale nie do końca, tak żeby powstały duże płaty. Schab rozbić tłuczkiem do mięsa.
przygotowanie rolad cd

Mięso oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.
przygotowanie rolad cd

Na mięsie rozłożyć boczek, śliwki i cebulę.
przygotowanie rolad cd

Płaty mięsa zwinąć ciasno w rolady i owinąć nicią.
duszenie rolad

W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Do rolad dodać cebulę i chwilę razem smażyć. Całość oprószyć solą i pieprzem.
duszenie rolad cd

Do rolad dodać śliwki, cynamon i sok z ogórków. Całość podlać odrobiną wody i dusić aż rolady będą miękkie.
podawanie

Gotowe rolady wyjąć z sosu i usunąć nici. Powstały podczas duszenia sos zmiksować. Ja podałam rolady z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego!
SylaUla
eli_555
Dziękuję. Nawet nie spodziewałam się że będą takie pyszne.