eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolady schabowe Eli z jeżynami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kupiłam schab, był przerastany tłuszczem, więc przygotowałam z niego rolady, które nafaszerowałam jeżynami.

Rolady schabowe Eli z jeżynami

Składniki:

Rolady schabowe Eli z jeżynami

mięso

  • 3 podwójnej grubości kotlety schabowe bez kości

farsz

  • 250 g jeżyn
  • 1 większa cebula

pozostałe składniki

  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • białe bawełniane nici kuchenne

przyprawy

  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • sól do oprószenia mięsa
  • pieprz do oprószenia mięsa

Sposób przygotowania:

Rolady schabowe Eli z jeżynami

przygotowanie rolad

Rolady schabowe Eli z jeżynami
Rozkrojone kotlety, ale nie do końca rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.

Kotlety schabowe naciąć na pół, ale nie do końca. Rozłożone kotlety rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.,

przygotowanie rolad cd

Rolady schabowe Eli z jeżynami
Drobno pokrojoną cebulę rozłożyć na płatach mięsa.

Cebulę obrać z łupinek, pokroić w drobną kostkę i rozłożyć na mięsie.

przygotowanie rolad cd

Rolady schabowe Eli z jeżynami
Opłukane i osuszone jeżyny rozłożyć na mięsie.

Jeżyny opłukać, obrać z ogonków osuszyć i rozłożyć na mięsie..

przygotowanie rolad cd

Rolady schabowe Eli z jeżynami
Zwinąć rolady i obwiązać nićmi kuchennymi.

Mięso ciasno zwinąć i obwiązać nićmi kuchennymi.

przygotowanie czosnku i cebuli

Rolady schabowe Eli z jeżynami

Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

duszenie rolad

Rolady schabowe Eli z jeżynami

W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.

duszenie rolad cd

Rolady schabowe Eli z jeżynami

Do rolad dodać cebulę, czosnek, przyprawę do mięs i przez chwilę smażyć. Mięso podlać wodą i dusić aż będzie miękkie. Co jakiś czas podlewać wodą. Miękkie rolady wyjąć z rondla i odwinąć z nici. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Smacznego!