Sposób przygotowania:
Rolady schabowe Eli w młodej kapuściePrzygotowanie mięsa
Kotlety schabowe umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozklepać tłuczkiem do mięsa. Kotlety oprószyć solą, pieprzem i posmarować koncentratem pomidorowym.
Faszerowanie kotletów
Dwa liście kapusty poszatkować i rozłożyć na kotletach. Boczek, jedną cebulę pokroić w paski i rozłożyć na kapuście.
Smażenie rolad
Rolady ciasno zwinąć i obwiązać bawełnianymi nićmi. Pozostałe dwie cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Do rolad dodać cebulę, czosnek, przyprawę do grilla, paprykę słodką, chilli i chwilę smażyć. Rolady podlać wodą i dusić 10 minut.
Owijanie rolad w liście kapusty
Trzy największe liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut. Liście wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie. Usmażone rolady ułożyć na liściach kapusty i zawinąć jak gołąbki.
Duszenie rolad
Zawinięte w liście kapusty rolady włożyć do rondla w którym dusiło się mięso, dodać resztę koncentratu pomidorowego i dusić do miękkości. Co jakiś czas podlewać rolady wodą. Gotowe rolady wyjąć z rondla. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do sosu i zagotować. Rolady podać na pozostałym szóstym liściu kapusty. Smacznego!