Sposób przygotowania:
Rolada świąteczna ze śliwkami, rodzynkami boczkiem
Kilogram mięsa z łopatki przez noc moczyć w zimnej wodzie z solą, na drugi dzień dobrze odsączyć, przeciąć wzdłuż, dobrze rozbić, natrzeć solą i pieprzem. W tym czasie przygotować farsz.
Pieczarki podsmażyć na złoty kolor, osolić i ostudzić. Śliwki pokroić w dużą kostkę, dodać do pieczarek, dodać także wcześniej namoczone rodzynki oraz boczek wędzony pokrojony w kostkę. Farsz nałożyć na środek mięsa i ciasno zwinąć, związać nićmi.
Wierzch natrzeć słodką papryką oraz kurkumą. Upiec na złoty kolor, po przestudzeniu wyjmujemy nici i kroimy w plasterki.
Pieczarki podsmażyć na złoty kolor, osolić i ostudzić. Śliwki pokroić w dużą kostkę, dodać do pieczarek, dodać także wcześniej namoczone rodzynki oraz boczek wędzony pokrojony w kostkę. Farsz nałożyć na środek mięsa i ciasno zwinąć, związać nićmi.
Wierzch natrzeć słodką papryką oraz kurkumą. Upiec na złoty kolor, po przestudzeniu wyjmujemy nici i kroimy w plasterki.