ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Rolada świąteczna ze śliwkami, rodzynkami boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taką roladę możemy podać do chleba lub grubiej pokrojoną do obiadu, według własnego uznania. Smakuje wyśmienicie.

Rolada świąteczna ze śliwkami, rodzynkami boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada świąteczna ze śliwkami, rodzynkami boczkiem

 

  • Rolada świąteczna na chlebek
  • 1 kg mięsa z łopatki
  • śliwki suszone 6-8 sztuk
  • 30 dag. pieczarek smażonych
  • 30 dag boczku wędzonego
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
  • papryka słodka do natarcia rolady
  • kurkuma
  • 3 łyżki rodzynek wcześniej namoczonych w nalewce z dziewanny

Sposób przygotowania:

Rolada świąteczna ze śliwkami, rodzynkami boczkiem
Kilogram mięsa z łopatki przez noc moczyć w zimnej wodzie z solą, na drugi dzień dobrze odsączyć, przeciąć wzdłuż, dobrze rozbić, natrzeć solą i pieprzem. W tym czasie przygotować farsz.

Pieczarki podsmażyć na złoty kolor, osolić i ostudzić. Śliwki pokroić w dużą kostkę, dodać do pieczarek, dodać także wcześniej namoczone rodzynki oraz boczek wędzony pokrojony w kostkę. Farsz nałożyć na środek mięsa i ciasno zwinąć, związać nićmi.

Wierzch natrzeć słodką papryką oraz kurkumą. Upiec na złoty kolor, po przestudzeniu wyjmujemy nici i kroimy w plasterki.
Rolada świąteczna ze śliwkami, rodzynkami boczkiem
Wymoczone wcześniej mięso bardzo dobrze rozbić.
Rolada świąteczna ze śliwkami, rodzynkami boczkiem
Na środek nałożyć wczesniej przygotowany farsz.
Rolada świąteczna ze śliwkami, rodzynkami boczkiem
Mięso ciasno zwinąć i obwiązać dokładnie nićmi.
Rolada świąteczna ze śliwkami, rodzynkami boczkiem
Po upieczeniu zdjąć dokładnie nici i pokroić.