Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Spaghetti z królikiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pełnoziarnisty makaron spaghetti, delikatne mięso z królika oraz kilka rodzajów warzyw - właśnie te składniki stały się moją bazą do pysznego i zdrowego dania.

Spaghetti z królikiem i warzywami

Składniki:

Spaghetti z królikiem i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z królikiem i warzywami

ETAP 1:

Spaghetti z królikiem i warzywami
Paprykę kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw.

Mięso z królika gotujemy przez 25 minut w osolonym wrzątku.

Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w kostkę, a marchewkę obieramy i ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Czosnek siekamy drobno.
Szpinak dokładnie osuszamy.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

ETAP 2:

Spaghetti z królikiem i warzywami
Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim marchew, paprykę i czosnek, aż warzywa będą miękkie. Warzywa oprószamy solą i pieprzem.

ETAP 3:

Spaghetti z królikiem i warzywami
Dodajemy szpinak i smażymy, aż liście "zwiędną"

Dodajemy szpinak i smażymy, aż liście "zwiędną".

ETAP 4:

Spaghetti z królikiem i warzywami
Warzywa łączymy z mięsem, sosem i makaronem

Mięso z królika oddzielamy od kości, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw.

Przygotowujemy sos, łącząc ze sobą śmietanę, żółtka, ostrą i słodką paprykę mieloną, sól i pieprz.

Sos dodajemy do warzyw i mięsa, mieszając, podgrzewamy ok. 5 minut.

Makaron odcedzamy i łączymy z sosem.

Danie rozkładamy na talerze. Każdą porcję posypujemy parmezanem pokrojonym na płatki za pomocą obieraczki do warzyw.