WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Placki ziemniaczano-jaglane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z ugotowanych ziemniaków i ugotowanej na wodzie kaszy jaglanej. Proste i smaczne wykorzystanie pozostałych z obiadu składników.

Placki ziemniaczano-jaglane Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Placki ziemniaczano-jaglane

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano-jaglane

ETAP 1:

Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą, potem wrzątkiem i znów zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości ok. 15 minut. Wystudzić. Razem z ziemniakami zmielić w maszynce do mięsa. Do masy wbić jajko. Przyprawić solą. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto podsypując w razie potrzeby mąką.

Ciasto pokroić na plastry. Każdy plaster spłaszczyć w dłoniach. Placki smażyć na oleju na patelni z obu stron na brązowy kolor. Wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Podawać na ciepło.

Placki ziemniaczano-jaglane
Placki ziemniaczano-jaglane w trakcie smażenia na patelni
Placki ziemniaczano-jaglane
Uformowane placki włożone na patelnię na gorący olej
Placki ziemniaczano-jaglane
Zgniecione ciasto na placki ziemniaczano-jaglane
Placki ziemniaczano-jaglane
Składniki na placki ziemniaczano-jaglane umieszczone w misce
Placki ziemniaczano-jaglane
Ziemniaki zmielone z kaszą jaglaną
Placki ziemniaczano-jaglane
Ugotowana kasza i ziemniaki