Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Roladki wołowe z szynką i chrzanem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Roladki z mięsa wołowego z dodatkiem chrzanu i szynki domowej roboty to świetna propozycja na pyszny obiad.

Roladki wołowe z szynką i chrzanem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Roladki wołowe z szynką i chrzanem

 

Sposób przygotowania:

Roladki wołowe z szynką i chrzanem
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i błon, pokroić w poprzek włókien. Zbić tłuczkiem przez folię spożywczą na cienkie płaty. Następnie natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.

Posmarować tartym chrzanem, ułożyć po 2 plasterki szynki i ciasno zwinąć. Zawiązać nitką kuchenną lub spiąć wykałaczkami, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą i włożyć na do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Rumiane roladki wyjąć, usunąć nici, włożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dodać liść laurowy, kostkę mięsną i powstały podczas pieczenia sos. Przykryć i dusić do miękkości.

Z powstałego podczas gotowania roladek wywaru przygotować sos: Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną wody i papryką, połączyć z wywarem z mięsa, zagotować, doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym.
Roladki wołowe z szynką i chrzanem
Pokrojone mięso zbić tłuczkiem i przyprawić.
Roladki wołowe z szynką i chrzanem
Przygotowane mięso posmarować tartym chrzanem.
Roladki wołowe z szynką i chrzanem
Na płaty mięsa z chrzanem ułożyć szynkę.
Roladki wołowe z szynką i chrzanem
Mieso z szynką zwinąć w roladki i zawiązać nitką.
Roladki wołowe z szynką i chrzanem
Rumiane roladki bez nici włozyć do garnka, podlać wodą i dodać przyprawy.