BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rolady z ogórkiem, cebulą i kiełbasą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam smaczne rolady szybkie w wykonaniu ,najzwyklejsze rolady jakie kiedyś robiła moja babcia , mama a teraz robię ja i moje córki.

Rolady z ogórkiem, cebulą i kiełbasą

Składniki:

Rolady z ogórkiem, cebulą i kiełbasą

 

  • mięso wieprzowe około 1200 g,
  • ogórki kiszone 2 szt,
  • cebule 2 szt,
  • boczek wędzony około 300 g,
  • kiełbasa dowolna około 400 g,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • musztarda po 1 łyżeczce na 1 roladę,
  • olej do smażenia,
  • dodatkowo;
  • nici kuchenne białe,

Sposób przygotowania:

Rolady z ogórkiem, cebulą i kiełbasą
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w grubsze płaty,które należy rozbić tłuczkiem (ja rozbijam przez folie spożywczą albo zwykły woreczek foliowy)

Płaty posmarować musztardą,lekko posolić , popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.

Kiełbasę pokroić w słupki,ogórki również, a cebule obrać pokroić w piórka.

Na płaty nakładać ogórek , kiełbasę oraz cebule, a także pokrojony w kostkę boczek wędzony, zwinąć, obwiązać nitką kuchenną ,włożyć do brytfanki z rozgrzanym tłuszczem. 

Pieczemy do miękkości pod przykryciem,podlewając gorącą wodą.

Po upieczeniu i ostudzeniu nici z rolad ściągnąć, a z powstałego wywaru robimy sos, który zagęścić zawiesiną z mąki i wody.

Sos można również zabielić śmietaną.

Podajemy do drugiego dania z kluskami,lub ziemniaczkami oraz kapustą czerwoną lub kiszoną zasmażaną.