Sposób przygotowania:
Rolady z ogórkiem, cebulą i kiełbasą
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w grubsze płaty,które należy rozbić tłuczkiem (ja rozbijam przez folie spożywczą albo zwykły woreczek foliowy)
Płaty posmarować musztardą,lekko posolić , popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
Kiełbasę pokroić w słupki,ogórki również, a cebule obrać pokroić w piórka.
Na płaty nakładać ogórek , kiełbasę oraz cebule, a także pokrojony w kostkę boczek wędzony, zwinąć, obwiązać nitką kuchenną ,włożyć do brytfanki z rozgrzanym tłuszczem.
Pieczemy do miękkości pod przykryciem,podlewając gorącą wodą.
Po upieczeniu i ostudzeniu nici z rolad ściągnąć, a z powstałego wywaru robimy sos, który zagęścić zawiesiną z mąki i wody.
Sos można również zabielić śmietaną.
Podajemy do drugiego dania z kluskami,lub ziemniaczkami oraz kapustą czerwoną lub kiszoną zasmażaną.
Płaty posmarować musztardą,lekko posolić , popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
Kiełbasę pokroić w słupki,ogórki również, a cebule obrać pokroić w piórka.
Na płaty nakładać ogórek , kiełbasę oraz cebule, a także pokrojony w kostkę boczek wędzony, zwinąć, obwiązać nitką kuchenną ,włożyć do brytfanki z rozgrzanym tłuszczem.
Pieczemy do miękkości pod przykryciem,podlewając gorącą wodą.
Po upieczeniu i ostudzeniu nici z rolad ściągnąć, a z powstałego wywaru robimy sos, który zagęścić zawiesiną z mąki i wody.
Sos można również zabielić śmietaną.
Podajemy do drugiego dania z kluskami,lub ziemniaczkami oraz kapustą czerwoną lub kiszoną zasmażaną.
gusia1000
kuchareczka mała
BozenaMatuszczyk
Tak to prawda prawdziwe wołowe rolady, ale ja jak wołowe tak mocno podrożało to właśnie robię z wieprzowiny ,już moja mama też robiła