SUPERPRZEPIS

Wołowa rolada z pieczoną papryką

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Wołowa rolada z pieczoną papryką

Rolada z wołowiny z nadzieniem z pieczonej czerwonej papryki, ogórka konserwowego, żółtego sera i cebuli...

Składniki:

Wołowa rolada z pieczoną papryką

 

  • 1,5 czerwonej papryki
  • ok. 40 dkg wołowiny (duży płat)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 1 kostka mięsna
  • 4 łyżeczki przyprawy do mięs

Sposób przygotowania:

Wołowa rolada z pieczoną papryką

Etap 1

Wołowa rolada z pieczoną papryką
Upieczona ostudzona i obrana czerwona papryka.

Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż skórka zacznie się rumienić), następnie ostudzić i obrać.

Etap 2

Wołowa rolada z pieczoną papryką
Duży płat wołowiny rozbity tłuczkiem oprószony solą i pieprzem.

Duży płat wołowiny rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.

Etap 3

Wołowa rolada z pieczoną papryką
Pieczona papryka ułożona na posmarowanym musztardą mięsie.

Mięso posmarować musztardą, ułożyć na nim pieczoną paprykę.

Etap 4

Wołowa rolada z pieczoną papryką
Kawałki ogórka sera i cebuli ułożone na papryce.

Ogórka przekroić wzdłuż na 4 części, ser pokroić w paski, cebulę w grube piórka. Ogórka, ser i cebulę ułożyć na papryce.

Etap 5

Wołowa rolada z pieczoną papryką

Zwinąć ścisłą roladę, obwiązać ją nicią lub sznurkiem.

Etap 6

Wołowa rolada z pieczoną papryką

Roladę położyć na rozgrzany na patelni olej, z każdej strony posypać przyprawą do mięs.

Etap 7

Wołowa rolada z pieczoną papryką

Mięso z każdej strony mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną.

Etap 8

Wołowa rolada z pieczoną papryką

Roladę dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5-2 godziny. W razie potrzeby dolać więcej wody. Gotową roladę podzielić na porcje.