Sposób przygotowania:
Wołowa rolada z pieczoną paprykąEtap 1
Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż skórka zacznie się rumienić), następnie ostudzić i obrać.
Etap 2
Duży płat wołowiny rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Etap 3
Mięso posmarować musztardą, ułożyć na nim pieczoną paprykę.
Etap 4
Ogórka przekroić wzdłuż na 4 części, ser pokroić w paski, cebulę w grube piórka. Ogórka, ser i cebulę ułożyć na papryce.
Etap 5
Zwinąć ścisłą roladę, obwiązać ją nicią lub sznurkiem.
Etap 6
Roladę położyć na rozgrzany na patelni olej, z każdej strony posypać przyprawą do mięs.
Etap 7
Mięso z każdej strony mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną.
Etap 8
Roladę dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5-2 godziny. W razie potrzeby dolać więcej wody. Gotową roladę podzielić na porcje.