Sposób przygotowania:
Pieczeń z łopatki z mięsem mielonym i owocami
Łopatkę rozcinamy na płat. Czosnek przeciskamy przez praskę. Łopatkę przyprawiamy solą, pieprzem, nacieramy czosnkiem.
Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, ostrą papryką w proszku, dodajemy sól i pieprz.
Na płat łopatki wykładamy mięso mielone, a następnie owoce suszone i bakalie.
Całość zwijamy w roladę, obwiązujemy nicią. Umieszczamy w brytfannie. Mięso pieczemy 1,5 godziny w 190 st. C, co jakiś czas podlewając bulionem. Następnie sos z mięsa przelewamy do garnka, dodajemy powidła, redukujemy.
Sos doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z sosem i ziemniakami. Przed podaniem z mięsa usuwamy nić.
Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, ostrą papryką w proszku, dodajemy sól i pieprz.
Na płat łopatki wykładamy mięso mielone, a następnie owoce suszone i bakalie.
Całość zwijamy w roladę, obwiązujemy nicią. Umieszczamy w brytfannie. Mięso pieczemy 1,5 godziny w 190 st. C, co jakiś czas podlewając bulionem. Następnie sos z mięsa przelewamy do garnka, dodajemy powidła, redukujemy.
Sos doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z sosem i ziemniakami. Przed podaniem z mięsa usuwamy nić.