BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rolady z szynki wieprzowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj przygotowałam dla mojej rodzinki rolady z szynki wieprzowej. Rolady kruche, smaczne po prostu rozpływają się w ustach i szybko znikają ze stołu.

Rolady z szynki wieprzowej Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Rolady z szynki wieprzowej

 

  • szynka wieprzowa około 1 kg,
  • boczek plasterki 5,
  • kiełbasa śląska 3 szt,
  • cebula 2 szt,
  • ogórki kiszone 3 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • musztarda,
  • masło klarowne 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Rolady z szynki wieprzowej
Cebulę, ogórki, paprykę i kiełbasę obrać i pokroić w kostkę lub w paseczki.

Mięso podzielić na grubsze plastry i rozbić na cienkie płaty, każdy płat posmarować musztardą, oprószyć solą i pieprzem.

Na każdy nałożyć obraną pokrojoną w prążki cebulę, pokrojoną w paski kiełbasę oraz ogórki. Zwinąć w ruloniki czyli rolady i obwinąć nicią kuchenną albo spiąć szpilkami do rolad.

Rolady podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu.

Po podsmażeniu zmniejszyć ogień i zrumienione rolady smażyć do miękkości pod przykryciem podlewając w razie potrzeby ciepłą wodą.

Po upieczeniu rolady wyjąć a z powstałego płynu przygotować sos.

Podawać z kluskami oraz ulubioną kapustą czy surówką.
Rolady z szynki wieprzowej
Po umyciu osuszeniu, mięso pokroić a następnie rozbić
Rolady z szynki wieprzowej
Rozbite mięso posmarować musztardą ,posolić i popieprzyć
Rolady z szynki wieprzowej
Na każdym płacie rozłożyć obraną pokrojoną cebulę paski boczku wędzonego, ogórka oraz kiełbasy
Rolady z szynki wieprzowej
Płaty zwinąć w rulon czli roladę owinąć nitką kuchenną
Rolady z szynki wieprzowej
Smażyć do miękkości rolad
Rolady z szynki wieprzowej
Po usmażeniu rolady wyjąć a z powstałego płynu przygotować sos