migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Roladki schabowe z suszonymi morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Roladki to pyszna propozycja na obiad. U mnie cieszą się dużym powodzeniem bo można je zrobić z różnego mięsa a w środku schować różne składniki. Te z morelami doskonale sprawdzą się jako świąteczny obiad.

Roladki schabowe z suszonymi morelami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Roladki schabowe z suszonymi morelami

 

  • 6 grubych plastrów schabu (o grubości ok 2cm)
  • suszone morele
  • sól, pieprz
  • ok 2,5 szklanki wody
  • 2 listki laurowe
  • ok 3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z suszonymi morelami
Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Następnie mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zwijać roladki. Rozbity plaster schabu ułożyć na desce.

Wzdłuż krótszego boku ułożyć suszone morele. Ilość moreli zależy od ich wielkości a także wielkości mięsa, ja miałam duże morele więc na każdą roladkę wyszły 2-3 suszone morele.

Boki złożyć do środka i zwinąć roladkę. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. Gotowe roladki owinąć sznurkiem lub spiąć wykałaczkami aby nie rozwinęły się podczas duszenia.

W garnku rozgrzać olej i obsmażyć roladki, im mocniej przysmażymy tym ciemniejszy sos potem otrzymamy. Następnie obsmażone roladki zalać wodą. Dodać listki laurowe. Przykryć i dusić do miękkości.

Gdy roladki będą już miękkie przełożyć je na talerz. Z wywaru w którym dusiły się roladki przygotować sos. Dolać wody jeśli chcemy więcej sosu, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do wywaru, zagotować. W wywarze mogą pływać różne paproszki, farfocle z mięsa więc jeśli nam przeszkadzają to przed zagęszczeniem sosu można go przecedzić przez gęste sito.

Z roladek usunąć sznurek i przełożyć je do gotowego sosu aby się rozgrzały. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kluski i buraczki tarte.
Roladki schabowe z suszonymi morelami
Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Następnie mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Roladki schabowe z suszonymi morelami
Zwijać roladki. Rozbity plaster schabu ułożyć na desce. Wzdłuż krótszego boku ułożyć suszone morele. Ilość moreli zależy od ich wielkości a także wielkości mięsa, ja miałam duże morele więc na każdą roladkę wyszły 2-3 suszone morele. Boki złożyć do środka i zwinąć roladkę.
Roladki schabowe z suszonymi morelami
Gotowe roladki owinąć sznurkiem lub spiąć wykałaczkami aby nie rozwinęły się podczas duszenia. W garnku rozgrzać olej i obsmażyć roladki, im mocniej przysmażymy tym ciemniejszy sos potem otrzymamy. Następnie obsmażone roladki zalać wodą. Dodac listki laurowe. Przykryć i dusić do miękkości.
Roladki schabowe z suszonymi morelami
Gdy roladki będą już miękkie przełożyć je na talerz. Z wywaru w którym dusiły się roladki przygotować sos. Dolać wody jeśli chcemu więcej sosu, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do wywaru, zagotować. W wywarze mogą pływać różne paroszki, farfocle z mięsa więc jeśli nam przeszkadaja to przed zagęszczeniem sosu można go przecedzić przez gęste sito. Z roladek usunąć sznurek i przełożyć je do gotowego sosu aby się rozgrzały.
Roladki schabowe z suszonymi morelami
Roladki ze schabu z suszonymi morelami