Sposób przygotowania:
Roladki schabowe z suszonymi morelami
Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Następnie mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zwijać roladki. Rozbity plaster schabu ułożyć na desce.
Wzdłuż krótszego boku ułożyć suszone morele. Ilość moreli zależy od ich wielkości a także wielkości mięsa, ja miałam duże morele więc na każdą roladkę wyszły 2-3 suszone morele.
Boki złożyć do środka i zwinąć roladkę. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. Gotowe roladki owinąć sznurkiem lub spiąć wykałaczkami aby nie rozwinęły się podczas duszenia.
W garnku rozgrzać olej i obsmażyć roladki, im mocniej przysmażymy tym ciemniejszy sos potem otrzymamy. Następnie obsmażone roladki zalać wodą. Dodać listki laurowe. Przykryć i dusić do miękkości.
Gdy roladki będą już miękkie przełożyć je na talerz. Z wywaru w którym dusiły się roladki przygotować sos. Dolać wody jeśli chcemy więcej sosu, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do wywaru, zagotować. W wywarze mogą pływać różne paproszki, farfocle z mięsa więc jeśli nam przeszkadzają to przed zagęszczeniem sosu można go przecedzić przez gęste sito.
Z roladek usunąć sznurek i przełożyć je do gotowego sosu aby się rozgrzały. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kluski i buraczki tarte.
Wzdłuż krótszego boku ułożyć suszone morele. Ilość moreli zależy od ich wielkości a także wielkości mięsa, ja miałam duże morele więc na każdą roladkę wyszły 2-3 suszone morele.
Boki złożyć do środka i zwinąć roladkę. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. Gotowe roladki owinąć sznurkiem lub spiąć wykałaczkami aby nie rozwinęły się podczas duszenia.
W garnku rozgrzać olej i obsmażyć roladki, im mocniej przysmażymy tym ciemniejszy sos potem otrzymamy. Następnie obsmażone roladki zalać wodą. Dodać listki laurowe. Przykryć i dusić do miękkości.
Gdy roladki będą już miękkie przełożyć je na talerz. Z wywaru w którym dusiły się roladki przygotować sos. Dolać wody jeśli chcemy więcej sosu, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do wywaru, zagotować. W wywarze mogą pływać różne paproszki, farfocle z mięsa więc jeśli nam przeszkadzają to przed zagęszczeniem sosu można go przecedzić przez gęste sito.
Z roladek usunąć sznurek i przełożyć je do gotowego sosu aby się rozgrzały. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kluski i buraczki tarte.