AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Papryka faszerowana ryżem - wegetariańska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wraz z nadchodzącym latem przyszedł mi do głowy pomysł na faszerowaną paprykę. Typowo wegetariańska wersja z dodatkiem sosu pomidorowego.

Papryka faszerowana ryżem - wegetariańska

Składniki:

Papryka faszerowana ryżem - wegetariańska

 

  • 6 papryk w 3 kolorach
  • 2 szklanki ryżu Basmati
  • pęczek koperku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • kiełki rzodkiewki
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 200 g kolorowej papryki pociętej w paski
  • 1 cebula
  • sól himalajska i kolorowy pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana ryżem - wegetariańska

I

Papryka faszerowana ryżem - wegetariańska
Oczyszczone papryki są gotowe do nadziewania.

Papryki dobrze umyć, odciąć korki (nie wyrzucać) i usunąć gniazda nasienne.

II

Papryka faszerowana ryżem - wegetariańska
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać z ryżem.

Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę.

Do cebuli dodać groszek, kukurydzę i pociętą w paski paprykę. Smażyć chwilę aż warzywa zmiękną. Odstawić.

Koper, natkę pietruszki i kiełki posiekać.

Do ugotowanego ryżu dołożyć wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem.

III

Papryka faszerowana ryżem - wegetariańska
Farsz nakładać do wysokości papryki, żeby można ją było przykryć korkiem bez problemu.

Paprykę nadziewać ryżem z warzywami. Dokładnie ugniatać, żeby weszło jak najwięcej farszu.

IV

Papryka faszerowana ryżem - wegetariańska
Spięte papryki wykałączkami nie rozpadną się podczas gotowania.

Gotowe, nafaszerowane papryki przykrywać odkrojonymi na początku korkami i spinać wykałaczkami, żeby podczas gotowania nie odpadły.

Układać w garnku ściśle jedna obok drugiej, żeby między nimi było jak najmniej przestrzeni. Zalać wodą do 3/4 wysokości papryki. Dodać ziarna pieprzu i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu ok. 30-40 min.

Po tym czasie wybierać z garnka ostrożnie, żeby papryka nie popękała.

V

Papryka faszerowana ryżem - wegetariańska
Mój sos pomidorowy to połączenie passaty z odrobiną śmietany i przypraw

Gotowe papryki można podawać same lub z sosem pomidorowym w zależności od upodobania.

Smacznego!