Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana ryżem - wegetariańskaI
Papryki dobrze umyć, odciąć korki (nie wyrzucać) i usunąć gniazda nasienne.
II
Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę.
Do cebuli dodać groszek, kukurydzę i pociętą w paski paprykę. Smażyć chwilę aż warzywa zmiękną. Odstawić.
Koper, natkę pietruszki i kiełki posiekać.
Do ugotowanego ryżu dołożyć wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem.
III
Paprykę nadziewać ryżem z warzywami. Dokładnie ugniatać, żeby weszło jak najwięcej farszu.
IV
Gotowe, nafaszerowane papryki przykrywać odkrojonymi na początku korkami i spinać wykałaczkami, żeby podczas gotowania nie odpadły.
Układać w garnku ściśle jedna obok drugiej, żeby między nimi było jak najmniej przestrzeni. Zalać wodą do 3/4 wysokości papryki. Dodać ziarna pieprzu i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu ok. 30-40 min.
Po tym czasie wybierać z garnka ostrożnie, żeby papryka nie popękała.
V
Gotowe papryki można podawać same lub z sosem pomidorowym w zależności od upodobania.
Smacznego!