WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1754]

Gołąbki z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki tradycyjne z mięsem mielonym i ryżem zawijane w liście młodej kapusty. Klasyczny obiad pasujący na każdą okazję.

Gołąbki z młodej kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty

 

  • główka młodej kapusty
  • 1 kg mięsa np. z szynki wieprzowej
  • 2 torebki po 100 g ryżu
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • przecier pomidorowy
  • listek laurowy

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty

ETAP 1:

W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzątku włożyć młodą kapustę obraną z wierzchnich brzydszych liści. Kapustę sparzyć i wyjąć. Wystudzić.

Mięso wieprzowe zmielić razem z obraną cebulą, a następnie przyprawić solą i pieprzem.

2 torebki ryżu ugotować do miękkości w osolonej wodzie, lekko przestudzić i dodać do mięsa.

Farsz dobrze wymieszać. Z kapusty zdejmować pojedyncze liście, nakładać farsz i zwijać w ruloniki. Zwinięte gołąbki ułożyć w garnku. Zalać wodą tak aby je lekko przykryła.

Zagotować. Dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie i gotować aż kapusta będzie miękka. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbek po przekrojeniu na pół tak wygląda w środku
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki po ugotowaniu w sosie pomidorowym