Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapustyETAP 1:
W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzątku włożyć młodą kapustę obraną z wierzchnich brzydszych liści. Kapustę sparzyć i wyjąć. Wystudzić.
Mięso wieprzowe zmielić razem z obraną cebulą, a następnie przyprawić solą i pieprzem.
2 torebki ryżu ugotować do miękkości w osolonej wodzie, lekko przestudzić i dodać do mięsa.
Farsz dobrze wymieszać. Z kapusty zdejmować pojedyncze liście, nakładać farsz i zwijać w ruloniki. Zwinięte gołąbki ułożyć w garnku. Zalać wodą tak aby je lekko przykryła.
Zagotować. Dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie i gotować aż kapusta będzie miękka. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.