Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

rorołek domowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

zupa, która po prostu MUSI pojawić się na niedzielnym obiedzie (przynajmniej wg. mojego męża)

rorołek domowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

rorołek domowy

 

  • Kurczak (mogą też być udka, korpus lub jaką tam część kurczaka macie),
  • opcjonalnie wołowinka rosołowa lub kawałek kaczuszki,
  • 4-6 dużych marchewek (im więcej tym lepiej zwłaszcza jeśli z rosołu macie zamiar zrobić później pomidorówkę),
  • 1 średni por,
  • 2 cebule,
  • 1 mały seler,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 liście kapusty i lubczyk (opcjonalnie).
  • przyprawy: szczypta soli, 8 ziarenek pieprzu (z braku mięsa wołowego można dodać kostkę wołową).

Sposób przygotowania:

rorołek domowy
Kurczaka myjemy i porcjujemy (dzielimy na mniejsze części), wrzucamy do garnka z wodą (ja zawsze wodę do zup filtruję, bo jest w niej dużo kamienia). Warzywa obieramy, myjemy, dzielimy na mniejsze części Obraną cebulę opalamy nad gazem (albo specjalnym palnikiem). Wszystkie warzywa oprócz czosnku wrzucamy do garnka, dodajemy sól pieprz i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Rosół musi się gotować na minimalnym ogniu, jeśli gotuje się zbyt gwałtownie będzie mętny!! W czasie gotowania, należy kilka razy do rosołu zajrzeć i pozbierać pływające w nim szumowiny. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy czosnek. Na końcu należy przecedzić rosół do innego garnka, dodać do niego pokrojoną w plasterki marchewkę i jeszcze raz zagotować.
rorołek domowy
cebule nabijamy na widelec i przypalamy nad gazem
rorołek domowy
kurczaka i warzywa wrzucamy do wody i gotujemy na malym ogniu
rorołek domowy
rosół przecedzamy - mięso wyjmujemy do miski
rorołek domowy
rosół z marchewką jeszcze raz zagotowujemy