kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 780]

Rosół drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, aromatyczny, zdrowy rosół drobiowy. Gotuje bardzo często, bo moja rodzinka bardzo lubi rosołek. Polecam.

Rosół drobiowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rosół drobiowy

 

  • 1 ćwierć udko
  • 1 szyjka z kaczki
  • 5 dużych marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2 średnie cebulę
  • natka pietruszki
  • kilka liści pora i selera
  • 5 litrów wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowy
Mięso moczymy w wodzie około 3 godzin. Marchew, pietruszkę i seler obieramy myjemy i kroimy wzdłuż. Cebulę obieramy i kroimy na pół.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Z mięsa zdejmujemy skórę i tłuszcz.

Do gotującej wody wkładamy mięso, a póżniej zbieramy szumowiny.

Cebulę obsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy szumowiny są zebrane wkładamy do garnka marchew, seler, pietruszkę, cebulę i kilka liści selera i pory. Gotujemy do miekkości.

Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

W drugim garnku gotujemy makaron.

Rosół podajemy z makaronem. Dekorujemy zieloną pietruszką.
Rosół drobiowy
mięso moczymy w wodzie.następnie gotujemy
Rosół drobiowy
obrane,umyte i pokrojone warzywa wkładamy do garnka
Rosół drobiowy
obrane cebulę obsmażyć na patelni na ciemny kolor
Rosół drobiowy
do gotującej się wody wkładamy mięso i zbieramy szumowiny
Rosół drobiowy
wszystkie warzywa i mięso gotujemy do miekkości

Tagi:

zupy rosół