reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kapuśniak - zupa lub danie jednogarnkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj serwuję kapuśniak, taki jaki u nas jada się od dawna, czyli na mięsie wieprzowym. Pyszna, gęsta i sycąca- idealna na chłodną pogodę i jednogarnkowy obiad.

Kapuśniak - zupa lub danie jednogarnkowe

Składniki:

Kapuśniak - zupa lub danie jednogarnkowe

 

  • 1,2 mięsa wieprzowego z kręgosłupa+ ogon lub 800 g łopatki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4-5 ziemniaki
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2-3 plasterki boczku wędzonego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka kminku
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kapuśniak - zupa lub danie jednogarnkowe

przygotowanie

Kapuśniak - zupa lub danie jednogarnkowe
cebulkę szklimy na złoto i dodajemy do zupy razem z tłuszczem

Jarzyny, oprócz ziemniaków, kapusty i cebuli obieramy.

Mięso myjemy ( łopatkę kroimy w kostkę) wkładamy do garnka, dodajemy jarzyny, zalewamy wodą ( 2-2,5l) dodajemy przyprawy( ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy i gotujemy do miękkości mięsa.

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 0,5 l wody, dodajemy kminek i gotujemy około 10 minut- odcedzamy, ale nie wylewamy wody.

Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy ugotowanym wywarem i gotujemy około 10 minut.

Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na gorącej patelni, gdy już nam się wytopi podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę

gotowanie

Kapuśniak - zupa lub danie jednogarnkowe
całość gotujemy jeszcze razem przez 5 minut

Mięso oddzielamy od kości, kroimy w kostkę, marchewkę również można pokroić i dodać do zupy

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kapustę, mięso, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę z boczkiem i wszystko razem gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Na koniec przyprawiamy i jeżeli kapuśniak wyjdzie nam za mało kwaśny dolewamy wodę spod kapusty


Można podawać z pajdą chleba:)