Sposób przygotowania:
Kapuśniak - zupa lub danie jednogarnkoweprzygotowanie
Jarzyny, oprócz ziemniaków, kapusty i cebuli obieramy.
Mięso myjemy ( łopatkę kroimy w kostkę) wkładamy do garnka, dodajemy jarzyny, zalewamy wodą ( 2-2,5l) dodajemy przyprawy( ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy i gotujemy do miękkości mięsa.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 0,5 l wody, dodajemy kminek i gotujemy około 10 minut- odcedzamy, ale nie wylewamy wody.
Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy ugotowanym wywarem i gotujemy około 10 minut.
Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na gorącej patelni, gdy już nam się wytopi podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę
gotowanie
Mięso oddzielamy od kości, kroimy w kostkę, marchewkę również można pokroić i dodać do zupy
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kapustę, mięso, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę z boczkiem i wszystko razem gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Na koniec przyprawiamy i jeżeli kapuśniak wyjdzie nam za mało kwaśny dolewamy wodę spod kapusty
Można podawać z pajdą chleba:)