Sposób przygotowania:
Zupa krem z topinamburu i ciecierzycyPrzygotowanie warzyw
Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew i topinambur obieramy, kroimy w kostkę. Por i seler kroimy w cienkie plasterki. Ciecierzycę gotujemy do miękkości.
Przygotowanie zupy
W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy seler, por oraz marchew. Dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku oraz topinambur. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką oraz kurkumą. Dolewamy 250-300 ml gorącej wody. Wszystko mieszamy. Zupę gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
Do ugotowanej zupy dodajemy ciecierzycę. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed podaniem zupę dekorujemy posiekaną natką pietruszki.