grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna kremowa zupa z topinamburu i ciecierzycy, aromatyzowana kurkumą i ostrą papryką, idealna dla wegetarian.

Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy

Składniki:

Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy

Przygotowanie warzyw

Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy
Do przygotowania zupy możemy wykorzystać ciecierzycę z puszki.

Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew i topinambur obieramy, kroimy w kostkę. Por i seler kroimy w cienkie plasterki. Ciecierzycę gotujemy do miękkości.

Przygotowanie zupy

Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy
Do zupy możemy dodać bulion warzywny dla wzbogacenia smaku.

W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy seler, por oraz marchew. Dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku oraz topinambur. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką oraz kurkumą. Dolewamy 250-300 ml gorącej wody. Wszystko mieszamy. Zupę gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.


Do ugotowanej zupy dodajemy ciecierzycę. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed podaniem zupę dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

zupa krem zupy