Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa z botwinką
Botwinkę oczyścić, ziemniaki obrać pokroić w kostkę i opłukać, szczaw również opłukać, osuszyć i posiekać. Do gotującego się wywaru drobiowego dodać włoszczyznę i ziemniaki.
Gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Na roztopionym maśle podsmażyć szczaw aż ten puści sok. Pokrojoną botwinkę dodać do zupy i gotować około 5 minut a następnie dodać szczaw. Chwilę gotować, wlać zahartowaną śmietanę, zagotować.
Całą zupę doprawić do smaku.
Gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Na roztopionym maśle podsmażyć szczaw aż ten puści sok. Pokrojoną botwinkę dodać do zupy i gotować około 5 minut a następnie dodać szczaw. Chwilę gotować, wlać zahartowaną śmietanę, zagotować.
Całą zupę doprawić do smaku.