ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Rosół drobiowy z kurkumą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rosół z udek kurczaka z młodą włoszczyzną i dodatkiem kurkumy jest najlepszą zupą nie tylko na niedzielę.

Rosół drobiowy z kurkumą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosół drobiowy z kurkumą

 

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowy z kurkumą
Świeże, duże udka kurczaka przeciąć na dwie części: udko i pałka, opłukać, odciąć kuperki, włożyć do dużego garnka, wlać wodę, zagotować, łyżką szumówką zebrać powstałą pianę.

Pęczek młodej włoszczyzny dobrze opłukać, z marchewek odciąć nać, z pietruszki odciąć listki, łodygi z pietruszką do wywaru, włożyć do wywaru, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarenka, wsypać jarzynkę i gotować na małym ogniu do miękkości udek.

Pod koniec wsypać kurkumę i krótko zagotować, podawać z ulubionym makaronem i natką pietruszki, do smaku dodać przyprawę w płynie.
Rosół drobiowy z kurkumą
Trzeba dokładnie szumówką zebrać pianę p[o zagotowaniu.
Rosół drobiowy z kurkumą
Kurkuma dodaje pięknego złotego koloru rosołowi.