Sposób przygotowania:
Rosół drobiowy z kurkumą
Świeże, duże udka kurczaka przeciąć na dwie części: udko i pałka, opłukać, odciąć kuperki, włożyć do dużego garnka, wlać wodę, zagotować, łyżką szumówką zebrać powstałą pianę.
Pęczek młodej włoszczyzny dobrze opłukać, z marchewek odciąć nać, z pietruszki odciąć listki, łodygi z pietruszką do wywaru, włożyć do wywaru, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarenka, wsypać jarzynkę i gotować na małym ogniu do miękkości udek.
Pod koniec wsypać kurkumę i krótko zagotować, podawać z ulubionym makaronem i natką pietruszki, do smaku dodać przyprawę w płynie.
Pęczek młodej włoszczyzny dobrze opłukać, z marchewek odciąć nać, z pietruszki odciąć listki, łodygi z pietruszką do wywaru, włożyć do wywaru, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarenka, wsypać jarzynkę i gotować na małym ogniu do miękkości udek.
Pod koniec wsypać kurkumę i krótko zagotować, podawać z ulubionym makaronem i natką pietruszki, do smaku dodać przyprawę w płynie.