Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Rosół drobiowy z gołębiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Od wczesnego dzieciństwa jadłam rosołki na gołabkach lub z ich dodatkiem. Małym dzieciom i rekonwalescentom zaleca się taki rosół - podobno ma właściwiści wzmacniające i odżywcze. Polecam każdemu, kto ma dostęp do gołębi, koniecznie z pewnego źródła.

Rosół drobiowy z gołębiem

Składniki:

Rosół drobiowy z gołębiem

 

  • 1 młody gołąb
  • 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 uda z kurczaka
  • porcja rosołowa z kaczki
  • szyja z indyka
  • marcjewka, seler, por, pietruszka, cebula
  • świeży lubczyk
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, jałowiec, kminek
  • jarzynka do smaku
  • płynna przyprawa do zup
  • drobny makaron

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowy z gołębiem
Wszystkie części kurczaka, indyka, gołębia i kaczki dokłądnie umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Nie solić! Dodać oczyszczone warzywa pokrojone w mniejsze kawałki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, jałowiec i niewielką ilość kminku.

Ogrzewać na niewielkim ogniu do zawrzenia, odszumować i gotować 2-3 godziny na minimalnym płomieniu nie dopuszczając do mocnego wrzenia. W razie konieczności ponownie odszumować. Pod koniec gotowania doprawić do smaku jarzynką, mielonym pieprzem i płynną przyprawą do zup.

Na końcu odcedzić przez drobne sitko i podawać z ulubionym makaronem.

Tagi:

zupy rosół