Sposób przygotowania:
Rosół drobiowy z gołębiem
Wszystkie części kurczaka, indyka, gołębia i kaczki dokłądnie umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Nie solić! Dodać oczyszczone warzywa pokrojone w mniejsze kawałki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, jałowiec i niewielką ilość kminku.
Ogrzewać na niewielkim ogniu do zawrzenia, odszumować i gotować 2-3 godziny na minimalnym płomieniu nie dopuszczając do mocnego wrzenia. W razie konieczności ponownie odszumować. Pod koniec gotowania doprawić do smaku jarzynką, mielonym pieprzem i płynną przyprawą do zup.
Na końcu odcedzić przez drobne sitko i podawać z ulubionym makaronem.
Ogrzewać na niewielkim ogniu do zawrzenia, odszumować i gotować 2-3 godziny na minimalnym płomieniu nie dopuszczając do mocnego wrzenia. W razie konieczności ponownie odszumować. Pod koniec gotowania doprawić do smaku jarzynką, mielonym pieprzem i płynną przyprawą do zup.
Na końcu odcedzić przez drobne sitko i podawać z ulubionym makaronem.