Sposób przygotowania:
Pożywny rosół drobiowy
Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę obrać. Cebulą przekroić na połówki i przypiec na suchej patelni. Kurczaka, kaczkę umyć, włożyć do garnka, zalać 1,6 litra zimnej wody. Włożyć do mięsa, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, liście laurowe oraz lubczyk. Gotować ok 2,5 godziny.
Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Włożyć do miski kaszę gryczaną oraz mięso mielone, dodać jajka, przeciśnięty czosnek przez praskę. Wyrobić dokładnie masę mięsno-gryczaną, doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem do smaku. Formować pulpety, gotować w osolonej wodzie do smaku ok 15 minut od wypłynięcia.
Rosół podać z pulpetami.
Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Włożyć do miski kaszę gryczaną oraz mięso mielone, dodać jajka, przeciśnięty czosnek przez praskę. Wyrobić dokładnie masę mięsno-gryczaną, doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem do smaku. Formować pulpety, gotować w osolonej wodzie do smaku ok 15 minut od wypłynięcia.
Rosół podać z pulpetami.