kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Rosół drobiowy z pieczoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na rosół drobiowy z pieczoną cebulką. Pyszny i aromatyczny rosół, który polecam na obiad.

Rosół drobiowy z pieczoną cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rosół drobiowy z pieczoną cebulą

 

  • 4 l wody
  • 2 udka z kurczaka
  • 8 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1/4 średniego selera
  • mały por
  • 2 duże cebule
  • 1 paczka makaronu
  • woda do gotowania
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowy z pieczoną cebulą
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Udko z kurczaka myjemy i wkładamy do wody, gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 2 godzin i zbieramy szumowiny. 

W tym czasie obieramy warzywa i myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Por czyścimy i kroimy wzdłuż, pokrojone warzywa wkładamy do gotującego się rosołu.

Cebulę kroimy na połówki i opiekany nad gazem. Dodajemy do rosołu i gotujemy przez następną godzinę.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z olejem.

Na talerze wkładamy porcje makaronu i wlewamy rosół z warzywami. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Rosół drobiowy z pieczoną cebulą
Do gotującego się mięsa dokładamy pokrojone warzywa.
Rosół drobiowy z pieczoną cebulą
Następnie dodajemy pieczoną cebulą i gotujemy do miękkości.
Rosół drobiowy z pieczoną cebulą
Ugotowany makaron odsączamy z wody na cedzaku.

Tagi:

zupa rosół