Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Rosół drobiowy z gąskami i karmelizowaną cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rosół z prośniankami towarzyszy mojej rodzinie od pokoleń. W okresie jesiennym przygotowuję go ze świeżych grzybów zaś w zimę z mrożonych. Tym razem postanowiłam wzbogacić jego smak karmelizowaną cebulą która nadaje wspaniałego smaku i koloru.

Rosół drobiowy z gąskami i karmelizowaną cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół drobiowy z gąskami i karmelizowaną cebulą

 

  • 2-3 porcję rosołowe drobiowe
  • 3marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • 1 por
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • ćwiartka białej kapusty
  • 1 kg oczyszczonych grzybów gąsek ( zielonki, prośnianki)
  • sól, pieprz
  • 3 cebule
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowy z gąskami i karmelizowaną cebulą

ETAP 1:

Rosół drobiowy z gąskami i karmelizowaną cebulą

Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać ok 2,5-3 l zimnej wody, gotować do powstania szumowin, zebrać.

ETAP 2:

Rosół drobiowy z gąskami i karmelizowaną cebulą

Warzywa obrać obyć.
Gaz zmniejszyć na minimum, do wywaru dodać warzywa oraz natkę pietruszki, gotować kolejną godz.

ETAP 3:

Rosół drobiowy z gąskami i karmelizowaną cebulą

Grzyby obgotować 2 min w osolonym wrzątku. Zebrać powstałą pianę, odcedzić opłukać, dodać do garnka z rosołem.

ETAP 4:

Rosół drobiowy z gąskami i karmelizowaną cebulą

Rozgrzać suchą patelnię, wsypać cukier a gdy się rozpuści dodać pokrojone w cząstki cebule.

ETAP 5:

Rosół drobiowy z gąskami i karmelizowaną cebulą

Cebule przełożyć do zupy wraz ze smakiem z patelni wydobytym po wlaniu paru kropel wody.
Gotować kolejne 2 -2,5 godz na minimalnym gazie.

ETAP 6:

Rosół drobiowy z gąskami i karmelizowaną cebulą

Wywar przecedzić do oddzielnego garnka, włożyć gąski oraz pokrojone w plastry marchewki.
Rosół podawać z okraszonymi ziemniakami lub razem z ziemniakami w jednym talerzu.


Tagi:

zupy rosół