eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rosół drobiowy Eli z wkładką mięsną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam drobiowy rosół gotowany na ćwiartkach kurczaka. Podałam go z makaronem i ugotowanymi udkami kurczaka.

Rosół drobiowy Eli z wkładką mięsną

Składniki:

Rosół drobiowy Eli z wkładką mięsną

składniki na rosół

  • 4 duże ćwiartki kurczaka
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 8 dużych cebul lub 12 mniejszych
  • 1 duża główka czosnku

przyprawy

dodatki

  • makaron nitki

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowy Eli z wkładką mięsną

przygotowanie składników

Rosół drobiowy Eli z wkładką mięsną
Opłukane udka osuszyć papierowym ręcznikiem.

Ćwiartki kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie składników cd

Rosół drobiowy Eli z wkładką mięsną
Obrać i opłukać obrane marchewki, pietruszkę i seler.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać i opłukać.

przygotowanie składników cd

Rosół drobiowy Eli z wkładką mięsną
Obrane i przekrojone cebule przypiec na suchej patelni. Czosnek obrać.

Cebule obrać z łupinek i przekroić na połówki. Przypiec cebule na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek.

przygotowanie składników cd

Rosół drobiowy Eli z wkładką mięsną
Przygotować liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.

Na talerzyk wyłożyć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.

przygotowanie rosołu

Rosół drobiowy Eli z wkładką mięsną

Do dużego garnka włożyć ćwiartki kurczaka, jarzyny, przypieczoną cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wszystko zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie.

Ugotowane ćwiartki i warzywa wyjąć. Rosół przecedzić przez sitko, uzupełnić wodą i zagotować.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Na talerze wyłożyć makaron, dodać ćwiartki kurczaka, pokrojoną marchewkę i zalać gorącym rosołem.

Smacznego!