ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Rosół Eweliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny rosół na niedzielny obiad.

Rosół Eweliny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół Eweliny

 

  • 1 noga z kurczaka
  • 200-300 g mięsa rosołowego (wołowina)
  • 2-3 marchewki
  • nieduży seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Sposób przygotowania:

Rosół Eweliny
Mięso myjemy, z kurczaka zdejmujemy skórę którą wyrzucamy. Zalewamy mięso wodą. Stawiamy na ogniu, w międzyczasie obieramy marchew, pietruszkę i seler, dodajemy do zupy. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko na wolnym ogniu. Uwaga, nie solimy! Dzięki temu rosół będzie klarowny. Gdy warzywa zmiękną, usuwamy je z zupy i nadal gotujemy mięso, aż również zrobi się miękkie. Może to trwać nawet 2 godziny. W tym czasie myjemy natkę pietruszki, siekamy ją drobno, a marchew wyjętą z zupy kroimy na drobne kawałki. Gdy mięso w zupie będzie miękkie, doprawiamy potrawę solą, pieprzem i maggi. Rosół podajemy z ugotowanym makaronem, a każdą porcję dekorujemy posiekaną marchwią oraz natką pietruszki. Smacznego!
Rosół Eweliny
Usunięcie skóry z nogi kurczaka sprawi że nasza zupa będzie mniej kaloryczna.
Rosół Eweliny
Rosól to zupa którą trzeba bardzo długo gotować na wolnym ogniu.
Rosół Eweliny
Pietruszka zielona wzbogaci smak zupy i będzie także ładnie wyglądać.
Rosół Eweliny
Doprawianie i dekoracja zupy to ostatnie etapy przygotowania potrawy.