szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Rosół na odporność

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosół na zimne dni, w stanie przeziębienia, gdy boli głowa i trzeba wzmocnić swoją odporność, a także gdy chce zjeść się coś dobrego

Rosół na odporność Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rosół na odporność

 

  • 3 łyżki czubate suszu warzywnego
  • 4 duże udka z kurczaka (nóżki z udkami)
  • 2 duże marchwie
  • 3 duże cebule
  • ziarna kolendry (1łyżeczka)
  • ziarna angielskie (1 łyżeczka)
  • ziarna pieprzu (1 łyżeczka)
  • nie dajemy soli
  • możemy dać kostkę rosołową np wołową knorr
  • dwie garście posiekanej pietruszki
  • makaron nitki

Sposób przygotowania:

Rosół na odporność
Nóżki oczyszczamy i zalewamy wrzątkiem, by spłynęła z nich pierwsza warstwa. Ja zawsze tak robię. Następnie zalewamy oczyszczonego kurczaka wrzątkiem, wsypujemy ziarna kolendry, angielskie i pieprz,przykrywamy i gotujemy około 1,5 godziny. Wody musi być tyle by przykrywały nogo. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Dodajemy dwie nieposiekane ale obrane ze skórki marchwie i 3 cebule, również jedynie obrane z wierzchniej warstwy. Wsypujemy trzy łyżki suszu, oraz kostkę rosołową. Gotujemy jeszcze pół godziny. Po tym czasie rosół już jest na tyle wygotowany, tłusty i solidnie przyrządzony by móc go skonsumować. Najcenniejszą wartością rosołu jest fakt jego długiego gotowania. Im dłużej mięso gotuje się w wodzie,tym ten wywar jest zdrowszy. Niestety nie mogę doczekać się już tego smaku i najczęściej taki rosół robię około 2 godzin. W oddzielnym garnku przygotowuję makaron.Ważne jest by przygotować go przed podaniem i dołożyć do talerza z zupą, którą będziemy od razu jedli. Niech nie pęcznieje i lepiej smakuje. Wyjmujemy cebulę i marchew z zupy, cebulę szatkujemy a marchew kroimy w z dłuż na pół i w plastry półksiężyce. Marchew zachowuje w ten sposób swój fantastyczny kolor i lepiej smakuje. Mięso obieramy i wrzucamy. Dla siebie nigdy nie dorzucam makaronu ponieważ nie ma on dla mnie w tej potrawie żadnej właściwości, ale dla kogoś innego chętnie podaję w formie tradycyjnej. 5-10 minut przed podaniem wrzucam do garnku sporą ilość pietruszki. Nie traci swojego koloru, właściwości i nadaje smak i aromat. Dzięki niej zupy nie trzeba solić.
Rosół na odporność
Etap 1