nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Rosół na porcji rosołowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Klasyczna zupa, pyszna na co dzień i od święta, świetnie rozgrzewająca, niezastąpiona przy wszelakich przeziębieniach, dolegliwościach.

Rosół na porcji rosołowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rosół na porcji rosołowej

 

  • 0,5kg porcji rosołowej
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • świeża natka pietruszki
  • suszona natka pietruszki
  • lubczyk
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • makaron nitki

Sposób przygotowania:

Rosół na porcji rosołowej
Włoszczyznę (marchewki, pietruszkę i selera) oskrobać, umyć i przełożyć do garnka. Cebulę "opalić", zrumienić na palniku kuchenki i także włożyć do garnka. Do oczyszczonych warzyw, cebuli dodać kawałek kapusty pekińskiej. Mięso - porcję rosołową i skrzydełka opłukać i dodać do warzyw. Wszystkie produkty umieszczone w garnku zalać zimną wodą i nastawić garnek na gotowanie. Do garnka dodać także liście laurowe i ziele angielskie, a także posiekaną świeżą natkę pietruszki. Gotować wszystko na bardzo małym płomieniu podczas gotowania zbierając łyżką tworzącą się na wierzchu pianę, czyli tak zwane "szumowiny". W trakcie, gdy rosół się gotuje nastawić makaron na gotowanie w wodzie z dodatkiem soli. Ugotowany makaron nitki odcedzić na durszlaku. Gdy warzywa będą miękkie i mięso ugotowane przecedzić rosół, przelać przecedzony czysty rosół do nowego garnka. Dodać do niego ugotowane i pokrojone na talarki, mniejsze części marchewki, a także dodać do niego obskubane kawałki mięsa z kurczaka. Nastawić rosół ponownie na podgrzewanie na bardzo małym płomieniu. W trakcie podgrzewania rosołu dodać do niego suszoną natkę pietruszki oraz lubczyk i doprawić rosół solą i pieprzem do smaku. Do miseczek, talerzy nakładać ugotowany makaron i zalewać go gotowym, gorącym rosołem.
Rosół na porcji rosołowej
Warzywa i mięso z kurczaka zalane wodą i nastawione na gotowanie czyli rosół w trakcie przygotowań.