Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Rosół wołowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny esencjonalny rosół wołowy, który pamiętam z dzieciństwa. Moja Babcia podawała go z ugotowanymi osobno całymi ziemniakami i dużą ilością pieprzu.

Rosół wołowy

Składniki:

Rosół wołowy

 

  • 1-1,5 kg wołowiny (różne kawałki)
  • duża marchewka
  • duża pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • kawałek kapusty włoskiej
  • lubczyk świeży
  • jarzynka w proszku
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty
  • sól i pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Rosół wołowy
Wołowinę na rosół najlepiej skomponować z różnych kawałków dodając także część mięsa z kością. Mięso umyć, osączyć i podzielić na średnie kawałki - zalać w dużym garnku zimną wodą, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe.

Oczyścić warzywa i pokroić w kawałki. Dołożyć do garnka, kiedy wywar gotował się przynajmniej godzinę. Doprawić solą i uniwersalną przyprawą warzywną. Gotować na minimalnym płomieniu przez 3 godziny.

Podawać z makaronem, całymi ziemniakami albo makaronem naleśnikowym.