marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rosół z bażanta.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sporządzić wywar mięsno -warzywny,dodać przyprawy zapachowe.Gotować z godzinę,przecedzić przez sitko do drugiego garnka.Doprawić.Nalewać.

Rosół z bażanta.

Składniki:

Rosół z bażanta.

 

  • Mięso bażanta z udek(ok.100 g.),
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • ziele angielskie,
  • 2-3 listki laurowe,
  • 1,5 l.wody,
  • jarzynka do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.
  • pieprz,
  • maggi.

 

Sposób przygotowania:

Rosół z bażanta.
Udka bażanta oczyścić z piór i opłukać.Włożyć do garnka z wodą,
jarzyny oczyścić,umyć i przekroić.Cebulę przekroić wpół po obraniu i przypiec na palniku,a potem wrzucić do garnka z wywarem.Gotować z godzinę ponad.Pod koniec gotowania przecedzić rosół przez sitko do mniejszego garnka,a marchew i
korzeń pietruszki posiekać w kostkę i dodać do rosołu,a część z tego posypać na ugotowany makaron nitki na talerzach.Rosół
doprawić jarzynką,pieprzem i maggi i nalewać do talerzy z makaronem,posypać zupę natką pietruszki.Mięso z wywaru można wykorzystać do pasztecików lub pierożków pieczonych,które to można podać do rosołu osobno.