halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Rosół z bażanta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rosół z bażanta to coś dla smakoszy dziczyzny .Prosty w przygotowaniu. Jest smaczny aromatyczny , niepowtarzalny smak.

Rosół z bażanta

Składniki:

Rosół z bażanta

 

  • bażant tuszka sprawiona 1 sztuka
  • marchew 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 10 dag
  • cebula 1 sztuka
  • pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
  • ziele jałowca 2 ziarenka
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • makaron falbanki 25 dag
  • goździki 2 sztuki
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rosół z bażanta
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki umyć, posiekać.Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę obrać .Bażanta umyć, podzielić na 4 części. Zalać zimną wodą, zagotować, zebrać "szumowiny". Dodać marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, pieprz, jałowiec, goździki, gotować na wolnym ogniu bez przykrycia ponad godzinę. Doprawić rosół do smaku solą , pieprzem .Rosół podać z makaronem, posypać natką pietruszki. Mięso można wykorzystać np zrobić potrawkę.