Sposób przygotowania:
Rosół orientalny z kurczaka
Udka myjemy i oczyszczamy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby przykrywała ona mięso. Dodajemy obraną i pokrojoną na ćwiartki marchewkę i pietruszkę, a także oczyszczonego pora. Garnek stawiamy na małym gazie i pomału zagotowujemy zawartość, dzięki temu nie powstanie za dużo szumowin. Kiedy woda się zagotuje usuwamy (jeśli są ) szumowiny i dodajemy imbir, obrany ząbek czosnku, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, kolendrę i goździki. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodajemy curry i kurkumę – gotujemy jeszcze minimum 15 minut. Kiedy mięso i warzywa będą już miękkie, wyjmujemy je na talerz, a do garnka wlewamy mleko kokosowe i wyciśnięty sok z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz nakładamy porcję makaronu, rozerwane kawałki kurczaka, pokrojoną w plasterki marchewkę, wszystko zalewamy gorącym rosołem, posypujemy świeżą kolendrą ( jak ktoś nie lubi to pietruszką ) i podajemy od razu.