Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Rosół orientalny z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie ma nic lepszego w czasie choroby jak talerz rozgrzewającego, gorącego rosołu. Postanowiłam jednak zaszaleć i podać moim chorym rosół orientalny.. Z rozgrzewającym imbirem, nadającą pikanterii papryczką chilli i mleczkiem kokosowym.

Rosół orientalny z kurczaka

Składniki:

Rosół orientalny z kurczaka

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1/3 pora
  • 3 plasterki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • 4 ziarna kolendry
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Sok z ½ limonki
  • Puszka mleczka kokosowego
  • Ulubiony makaron u mnie sojowy

 

Sposób przygotowania:

Rosół orientalny z kurczaka
Udka myjemy i oczyszczamy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby przykrywała ona mięso. Dodajemy obraną i pokrojoną na ćwiartki marchewkę i pietruszkę, a także oczyszczonego pora. Garnek stawiamy na małym gazie i pomału zagotowujemy zawartość, dzięki temu nie powstanie za dużo szumowin. Kiedy woda się zagotuje usuwamy (jeśli są ) szumowiny i dodajemy imbir, obrany ząbek czosnku, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, kolendrę i goździki. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodajemy curry i kurkumę – gotujemy jeszcze minimum 15 minut. Kiedy mięso i warzywa będą już miękkie, wyjmujemy je na talerz, a do garnka wlewamy mleko kokosowe i wyciśnięty sok z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz nakładamy porcję makaronu, rozerwane kawałki kurczaka, pokrojoną w plasterki marchewkę, wszystko zalewamy gorącym rosołem, posypujemy świeżą kolendrą ( jak ktoś nie lubi to pietruszką ) i podajemy od razu.