Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Rosół z Domowym Makaronem i Podrobami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moja cała rodzinka bardzo lubi rosół z podrobami i domowym makaronem

Rosół z Domowym Makaronem i Podrobami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z Domowym Makaronem i Podrobami

 

  • SKŁADNIKI NA ROSÓŁ
  • ½ kurczaka na rosół
  • 200 g. wołowiny ( mięso z kością szpikową )
  • 300 g. żołądków drobiowych
  • 300 g. serduszek drobiowych
  • 1 duża marchewka
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 por
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula ( opiec na rumiano na suchej patelni )
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól / pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół z Domowym Makaronem i Podrobami
► ROSÓŁ : Mięso umyć, włożyć do dużego garnka, dodać oczyszczony seler, pietruszkę, por, marchew, cebulę i zalać zimną wodą, zagotować, posolić i na niewielkim ogniu gotować, ostrożnie i dokładnie zdejmując szumowiny z powierzchni zupy / gotować około 3 godziny /. Wyjąć mięso, warzywa i / przecedzić / marchewkę pokroić i wrzucić do rosołu / doprawić /.► Podroby okroić, oczyścić i umyć, gotować w garnku aż będą miękkie, pokrojone włożyć z powrotem do garnka z rosołem i dodać posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i maggi. ► MAKARON : Jajka wbić do głębokiego talerza, roztrzepać widelcem i posolić, dosypać mąki i ugniatać aż powstanie zwarte, sprężyste ciasto. Ciasto rozwałkować na cienkie płaty ( podsypując mąką ) i odstawić do osuszenia. Rozwałkowaną płachtę ciasta złożyć na pół, ponownie oprószyć mąką i składać do momentu, aż powstanie rulonik, pokroić na cienkie makaroniki ( na zapałkę ). Makaron rozłożyć na posypanej mąką powierzchni, żeby trochę przeschnął. ► Makaron gotować w osolonym wrzątku po wypłynięciu gotować jeszcze przez około 5 minut, następnie odcedzić i hartować przelewająć na sicie zimną wodą. Dobrze odsączyć, nałożyć na głębokie talerze i zalać rosołem z podrobami.
Rosół z Domowym Makaronem i Podrobami
Pokrojony / osuszony makaron / jeszcze tylko go ugotować i podawać na talerze.
Rosół z Domowym Makaronem i Podrobami
Rozwałkowana płachta ciasta - teraż tylko poskładać i pokroić na cienkie makaroniki.
Rosół z Domowym Makaronem i Podrobami
Dla tych co lubią podroby już ugotowane pokrojone i gotowe do rosołu.
Rosół z Domowym Makaronem i Podrobami
Podroby - żołądki i serduszka po oczyszczeniu okrojeniu i umyciu.