kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Rosół z gwiazdkami i skórką cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjny rosołek w nieco odmienionej formie ze skórką cytrynową i makaronowymi gwiazdkami. Idealny dla przejedzonych brzuchów np po świątecznym obżarstwie. W moim domu nieodzowny :)

Rosół z gwiazdkami i skórką cytrynową

Składniki:

Rosół z gwiazdkami i skórką cytrynową

 

 

  • na gwiazdki
  • 200g maki
  • 200ml maślanki
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Rosół z gwiazdkami i skórką cytrynową
Kurczaka umyć, zalać wodą, zagotować i odszumować. Włoszczyznę obrać. Cebulę opalić nad palnikiem. marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i łyżeczkę soli dodać do kurczaka. Gotować na bardzo małym ogniu około 60 minut. Doprawić do smaku. Na ostatnie 5 minut gotowania dodać cieniutko obraną (bez białej skórki) skórkę cytrynową. Serwować z gwiazdkami i paseczkami skórki cytrynowej. Gwiazdki: mąkę wymieszać z maślanką i szczyptą soli. Wyrobić ciasto, rozwałkować i wykrawać gwiazdki. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić.