dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Rosół chiński z makaronem i kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wegański rosołek chiński podawany z makaronem i kiełkami. Danie wegańskie.

Rosół chiński z makaronem i kiełkami

Składniki:

Rosół chiński z makaronem i kiełkami

 

  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • 1 op chińskiego makaronu bezjajecznego
  • 1 szkl kiełków fasoli mung
  • 1 gwiazdka anyżu
  • pieprz
  • sól
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Rosół chiński z makaronem i kiełkami
Marchew obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. Pietruszkę obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. Cebulę obieramy, jeśli mamy możliwość opalamy nad płomieniem i wkładamy do garnka. Pora myjemy, kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Warzywa zalewamy wodą. Do garnka dodajemy również gwiazdkę anyżu, sól i pieprz ziarnisty. Wywar warzywny gotujemy ok 30 min. Wywar przecedzamy. Warzywa mozna odłozyc na sałątke lub pokroic i dodać do zupy. Do wywaru wrzucamy połamany makaron chiński i gotujemy 10 min. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, imbirem. Zupę wyłączamy i wrzucamy do niej lekko przesiekane kiełki.

Tagi:

makaron sosy