WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Rosół z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój ulubiony rosół, przygotowywany z tuszki bez piersi i udek. Dość tłusty, ale niezwykle aromatyczny i rozgrzewający.

Rosół z kaczki

Składniki:

Rosół z kaczki

 

  • 1 kaczka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • 3 listki laurowe
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rosół z kaczki
Kaczkę bez udek i piersi umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy.

Dodajemy oczyszczone marchewki, pietruszki, selera i pora. Wkładamy też kilka gałązek lubczyku, liście laurowe i przypieczoną cebulę.

Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a rosół bardzo esencjonalny.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Podajemy z makaronem i warzywami.