lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Domowy rosół z kaczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rosół najczęściej przygotowujemy z mięsa kurczaka, ja jednak tym razem zrobiłam go z kaczki i również wyszedł bardzo smaczny.

Domowy rosół z kaczki

Składniki:

Domowy rosół z kaczki

 

Sposób przygotowania:

Domowy rosół z kaczki
Mięso myjem,y i dzielimy na porcje. Przekładam do garnka i zalewamy wodą. Ja leje wody dwa razy więcej niż jest mięsa. Warzywa obieramy i płuczemy. Dodajemy do garnka. Cebulę obieramy, nabijamy na noż i opalamy nad panikiem gazowym. Wrzucamy do garnka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Gdy rosół zacznie wrzeć zbieramy z niego szumowiny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy go do momentu aż mięso kaczki będzie miękkie. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki (może być mrożona).

Tagi:

kaczka mięso