BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Ogórkowa z ogórków małosolnych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszną zupę z ogórków małosolnych, startych na tarce z dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaczków. Zupka gotowana na wywarze mięsnym.

Ogórkowa z ogórków małosolnych

Składniki:

Ogórkowa z ogórków małosolnych

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa z ogórków małosolnych
Mięso na rosół wymyć i zalać zimną wodą, dodając listki laurowe, ziele angielskie.

Gdy zupa się zagotuje zmniejszamy zmniejszamy ogień, zdejmujemy wytworzone się szumowiny i gotujemy ok. 20 minut.

Po tym czasie dodajemy obrane warzywa ( marchewkę kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce)oraz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki oraz dodajemy przeprawy uniwersalnej.

Gotujemy do miękkości ok.15 - 20 min. Kiedy warzywa i ziemniaki zmiękną dodajemy starte na tarce ogórki małosolne.

Śmietanę mieszamy z mąka, dodając wywaru. Do gotującej się zupy wlewamy rozmieszaną śmietanę z mąką.

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną zieleniną.