paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Rosół z kurczaka wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój ulubiony rosół, niezbyt tłusty i delikatny

Rosół z kurczaka wg Beaty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosół z kurczaka wg Beaty

 

  • 1 kurczak (ok 2 kg)
  • 6 średnich marchewek
  • 3 średnie pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 pora
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • 3 gałązki lubczyku
  • 6 gałązek natki pietruszki + posiekana do posypania
  • 6 kulek jałowca
  • 10 kulek pieprzu ziarnistego
  • Sól do smaku (ok 1 łyżka)
  • 1 op makaronu nitki

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kurczaka wg Beaty
Kurczaka myjemy. Odkrawamy skrzydełka, szyjkę, piersi i udka. Pozostały kadłubek możemy zamrozić na inną zupę lub dodać do rosołu wtedy wyjdzie bardziej tłusty, ja nie dodaje bo nie przepadam za tłustym rosołem. Obieramy warzywa, myjemy. Marchew kroję w słupki, pietruszkę na połówki (wzdłuż), por na kawałki ok 5 cm i na połówki wzdłuż. Liście kapusty kroimy lub targamy na mniejsze kawałki (ja każdy na 4 części) Części kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy wodą (ok 3-4 l) Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy dokładnie powstałe "szumowiny" (pianę). Zmniejszamy ogień pod garnkiem. Dodajemy warzywa, natkę pietruszki (całe gałązki), lubczyk, kulki pieprzu i jałowca. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy rosół ok 3-4 godzin (nie dopuszczamy do wrzenia). Doprawiamy solą do smaku, jeśli lubimy ostry możemy dodać jeszcze mielony pieprz. Podajemy z ugotowanym makaronem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)
Rosół z kurczaka wg Beaty
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki
Rosół z kurczaka wg Beaty
Poporcjowanego kurczaka zalewamy wodą i zagotowujemy, ściągamy szumowin, zmniejszamy ogień i dodajemy warzywa