Sposób przygotowania:
Rosół z kurczaka wg Beaty
Kurczaka myjemy. Odkrawamy skrzydełka, szyjkę, piersi i udka. Pozostały kadłubek możemy zamrozić na inną zupę lub dodać do rosołu wtedy wyjdzie bardziej tłusty, ja nie dodaje bo nie przepadam za tłustym rosołem. Obieramy warzywa, myjemy. Marchew kroję w słupki, pietruszkę na połówki (wzdłuż), por na kawałki ok 5 cm i na połówki wzdłuż. Liście kapusty kroimy lub targamy na mniejsze kawałki (ja każdy na 4 części) Części kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy wodą (ok 3-4 l) Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy dokładnie powstałe "szumowiny" (pianę). Zmniejszamy ogień pod garnkiem. Dodajemy warzywa, natkę pietruszki (całe gałązki), lubczyk, kulki pieprzu i jałowca. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy rosół ok 3-4 godzin (nie dopuszczamy do wrzenia). Doprawiamy solą do smaku, jeśli lubimy ostry możemy dodać jeszcze mielony pieprz. Podajemy z ugotowanym makaronem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)