p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Rosół z kury wg Joli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru

Rosół z kury wg Joli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosół z kury wg Joli

 

  • pół kury
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, mały por, 1/2 selera
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól , czarny pieprz
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 bulionetka drobiowa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 listek laurowy ,
  • makaron w kształcie ryżu

Sposób przygotowania:

Rosół z kury wg Joli
Umytą i wypatroszoną kurę, przekroić na pół, jedną część zamrozić z drugiej zrobić rosół. Połówkę podzielić jeszcze na ćwiartki, gdyż nie mieściła się w garnku. Kurę włożyć do garnka zalać 2-3 litrami zimnej wody, dodać ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy, doprawić solą i zagotować . Z wywaru zebrać szumowiny, dodać obrane i umyte warzywa - marchewki, pietruszki, połowę selera, kawałek pora oraz 1 łyżeczkę cukru, która spowoduje, że rosół będzie się gotować krócej i mięso szybciej zmięknie. Gotować rosół na małym ogniu przez 2 godziny . Pod koniec gotowania dodać bulionetkę drobiową, jeśli jest potrzeba doprawić solą i czarnym pieprzem . Podawać z makaronem, pokrojoną marchewką i natką pietruszki. Jeśli dla kogoś rosół jest zbyt tłusty można zebrać oczka tłuszczu.
Rosół z kury wg Joli
Gotować rosół na małym ogniu przez 2 godziny w dużym garnku
Rosół z kury wg Joli
do dekoracji przygotowujemy plasterki marchewki i natke pietruszki

Tagi:

ryż makaron