Sposób przygotowania:
Rosół z kury wg Joli
Umytą i wypatroszoną kurę, przekroić na pół, jedną część zamrozić z drugiej zrobić rosół. Połówkę podzielić jeszcze na ćwiartki, gdyż nie mieściła się w garnku. Kurę włożyć do garnka zalać 2-3 litrami zimnej wody, dodać ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy, doprawić solą i zagotować . Z wywaru zebrać szumowiny, dodać obrane i umyte warzywa - marchewki, pietruszki, połowę selera, kawałek pora oraz 1 łyżeczkę cukru, która spowoduje, że rosół będzie się gotować krócej i mięso szybciej zmięknie. Gotować rosół na małym ogniu przez 2 godziny . Pod koniec gotowania dodać bulionetkę drobiową, jeśli jest potrzeba doprawić solą i czarnym pieprzem . Podawać z makaronem, pokrojoną marchewką i natką pietruszki. Jeśli dla kogoś rosół jest zbyt tłusty można zebrać oczka tłuszczu.