ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Rosół z kury rosołowej z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny, esencjonalny, energetyzujący rosół z kurkumą z szybkowara. Rosół jest bardzo szybko gotowy i nie jest mętny.

Rosół z kury rosołowej z szybkowara Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosół z kury rosołowej z szybkowara

 

  • kura rosołowa 2 kg,
  • woda 3,5 litra,
  • włoszczyzna 1 pęczek,
  • cebula przypalona 1 sztuka,
  • kurkuma 1 łyżeczka,
  • sól czosnkowa 1 łyżeczka,
  • kucharek 2 łyżki,
  • liść laurowy 2 sztuki,
  • ziele angielskie 5 sztuk,
  • pieprz mielony - ile potrzeba,
  • makaron 250 gram,
  • natka pietruszki 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Rosół z kury rosołowej z szybkowara
Świeżą kurę rosołową podzielić na porcje, usunąć kuperek, piórka, dobrze opłukać i włożyć do szybkowara (9 litrów). Dodać obraną włoszczyznę, cebulę przypaloną (nie mam gazu tylko indukcję -cebuli połówki przypiekam na suchej patelni obracając kilka razy), wsypać ziele angielskie, liść laurowy, kucharka, sól czosnkową, kurkumę. Wlać wodę do oznaczenia na szybkowarze około 3,5 litra.

Zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut, otworzyć szybkowar jak spuści ciśnienie.

Podawać z makaronem, pieprzem mielonym i posiekaną natką pietruszki.
Z szybkowara klarowny rosół z kury rosołowej
Kura rosołowa z szybkowara jest miękka, soczysta.
Z szybkowara klarowny rosół z kury rosołowej
Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej.

Tagi:

rosół zupy